ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Επικοινωνήστε μαζί μας και κερδίστε χρήματα
ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ – ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ / ΚΕΚΛΙΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ
ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ (Roofgarden)
Δύο είναι οι τύποι κατασκευής και στεγάνωσης των φυτεμένων δωματάτων.
Ο «εκτατικός» τύπος με ή χωρίς θερμομόνωση για πάχος υποστρώματος φύτευσης 6-20cm. Είναι κατάλληλος για φυτά εδαφοκάλυψης και ποώδη με ελάχιστες ή μικρές απαιτήσεις σε νερό, χωρίς ιδιαίτερα σταθερά φορτία και με μικρή οικονομική επιβάρυνση.
Ο «εντατικός» τύπος με ή χωρίς θερμομόνωση για πάχος μεγαλύτερο των 20cm για φυτά εδαφοκάλυψης, θάμνους και δένδρα. Μεσαίων ως υψηλών απαιτήσεων σε νερό, θρεπτικά συστατικά & συντήρηση. Εφαρμόζεται σε δώματα με κλίσεις μέχρι 4-5%.
Οι στεγανωτικές στρώσεις έχουν αντιριζικές ιδιότητες, όπως πολυουρεθανικά προϊόντα, μεμβράνες PVC ή αντιριζικά ασφαλτικά διπλής στρώσης. Η αποστραγγιστική στρώση, παλαιότερα από χαλίκι/ελαφρόπετρα τώρα με γεωσύνθετα πολυμερή, αποστραγγιστικές μεμβράνες με ύψος ''τάπας'' πάνω από 20mm για κατακράτηση υγρασίας και με τρύπες για αποστράγγιση του υπολοίπου νερού. Η στρώση φιλτραρίσματος με γεωϋφασμα συγκρατεί το εδαφικό υλικό. Η στεγανοποίηση αλλά και όλο το σύστημα (στεγάνωση-αποστράγγιση-φιλτράρισμα) επιβάλλεται να λειτουργούν άριστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλως καταστρέφεται η στεγανοποίηση με τα επακόλουθα οδυνηρά αποτελέσματα ή καταστρέφεται η φύτευση.
ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ – ΚΕΚΛΙΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ
Ευαίσθητα σημεία στις κεραμοσκεπές είναι εκεί, που οι κεραίες TV, οι βάσεις από τα ηλιακά ή οι καμινάδες διακόπτουν την συνέχεια της κατασκευής. Πολύ συχνά τα λασπώματα ρηγματώνουν, οι λαμαρίνες γύρω από τις καμινάδες δεν εφάπτονται ή ακόμη οι πολύ συχνά λανθασμένα χρησιμοποιούμενες σιλικόνες ξεκολλάνε (ή σωστότερα: δεν κόλλησαν ποτέ). Σε όλα αυτά τα επίμαχα σημεία καταλληλότερες είναι οι πολυουρεθανικές μαστίχες, οι ακρυλικές ή πολυουρεθανικές επιστρώσεις συνδυασμένες με ταινίες οπλισμού, που γεφυρώνουν τις ρωγμές και δρουν ελαστοπλαστικά σε κάθε μετακίνηση, συστολοδιαστολή κλπ. Οι ασφαλτικές αυτοκόλλητες ταινίες, αν το υπόστρωμα είναι σαθρό και πορώδες και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ασφαλτικό αστάρι, πολύ συχνά αποκολλώνται και αστοχούν.
Τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι λανθασμένη επιλογή να εφαρμόζονται σε πολύ μικρές κλίσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ή οι διαρροές να είναι αναπόφευκτες. Τα λούκια επίσης που δεν καθαρίζονται τακτικά και οι βουλωμένες ή στενές απορροές οδηγούν συχνά σε ζημίες λόγω υπερχείλισης των ομβρίων. Η στεγανοποίηση στην κεραμοσκεπή γίνεται με μεμβράνες ασφαλτικές, πολυαιθυλενίου, πολυπροπυλενίου, πολυολεφίνης κ.α. Οι ανακλαστικές μεμβράνες, που είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο και φύλλο πολυαιθυλενίου, εκτός από υγρομόνωση προσφέρουν και θερμομόνωση τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού καταφέρνουν να μειώσουν σημαντικά την θερμοκρασία κάτω από την κεραμοσκεπή, ανακλώντας την θερμική ακτινοβολία κατά 97%!